Fiskeregler på Sommen


Förtydligande av gällande fiskeregler på sjön Sommen 2014

För Tranås sportfiskeförenings medlemmar eller ni som mejlar/ringer och undrar vad som är skillnad mellan att vara medlem hos oss, eller inte, så gör jag nu ännu ett försök till ett förtydligande av fiskereglerna på Sommen.

Det som jag här ska förklara, är vad släpfiske och trollingfiske på Sommen är, och vad som skiljer medlemmars fiskerätt, alltså person som fått sitt årsfiskekort på Sommen genom sitt medlemskap i Tranås sportfiskeförening (TSF), gentemot en person som köpt sitt fiskekort genom ifiske eller på ett bemannat försäljningsställe (typ bensinstation).

Bakgrund:

Sommens Fiskevårdsområde (FvO) valde att inför 2014 säga upp det kontrakt som fanns mellan fiskevårdsområdet och fiskeklubbarna runt sjön.
Detta innebar att ett nytt kontrakt skulle till inför 2014, och framåt. Arbetet med att få till stånd det nya kontraktet har skett under hösten/vintern, vilket har resulterat i att Tranås Sportfiskeförening (TSF) har skrivet på för ett fortsatt samarbete framöver.

De övriga klubbarna som är med i samarbetet är:
Sommens Sportfiskeklubb
Asby-Torpa Sportfiskeklubb

Hur gör man för att få fiska på sjön Sommen?

Det finns 2 olika sätt att gå tillväga när man ska köpa ett fiskekort över Sommen idag:

Antingen köper man ett kort genom ifiske eller på ett bemannat försäljningsställe (typ bensinstation). Detta fiskekort (oavsett sort) kostar idag (2014), lika mycket som det fiskekort som man får vid ett medlemskap i TSF (Tranås Sportfiskeförening).
Skillnaden är att på korten som ligger utanför en fiskeklubb (ifiske, bensinstation) är att det inte ingår fiskerätt för make/maka eller sambo som det gör på ett fiskekort man fått genom medlemskap i TSF.

Om man däremot väljer att bli medlem i TSF och då med får sitt årsfiskekort på köpet, så får make/maka eller sambo fiska på det kortet också! Även utökat släpfiske med fler spön och spöparavaner ingår på kortet genom oss här i TSF. Se mer om det här nedan.

Alltså, vid medlemskap i vår klubb (TSF), ingår även årsfiskekortet på Sommen i priset av medlemskapet!
Alltså igen. Ingen extra avgift tillkommer på fiskekortspriset.

Hur blir man medlem i TSF och därmed får ett fiskekort på Sommen med i priset?

Gå in på TSF:s hemsida och klicka på fliken Medlemskap / Fiskekort till höger på sidan.
Följ sedan instruktionerna som finns där under.

Obligatorisk fångstrapportering måste ske

Nytt för i år, är att obligatorisk fångstrapportering av återsläppt/fångad röding, insjööring och gädda måste ske. Oavsett var du har köpt ditt fiskekort. Rapporteringen för TSF:s medlemmar görs under fliken Fångstrapportering på TSF:s hemsida.

Max en laxartad fisk per fiskekort och dygn gäller oavsett fiskemetod. Övriga arter ingen fångstbegränsning.

Sommens FVO:s uppdelning av fiskemetoder

När det gäller fiske med bete/beten efter båt som rör sig framåt med hjälp av åror eller motor, så har Sommens fiskevårdsområde valt att dela upp detta fiske i 2 grupper.

Första gruppen är SLÄPFISKE: Släpfiske innebär att man släpar bete/beten bakom båten helt utan hjälp av djuprigg/djupriggar.

Andra gruppen är TROLLINGFISKARE: Trollingfiske innebär att man släpar bete/beten bakom båten, med hjälp av djuprigg/djupriggar eller har en djuprigg som hjälper till att fiska något av betena som du har ute efter din båt.


Ändring av fiskeregler inför 2014 för TROLLINGFISKARE (båt med djuprigg)

För trollare finns det några saker som ändrat sig i regelverket och som är extra viktiga att känna till:

Länsstyrelserna runt sjön har sedan 2012 tryckt på hårt mot Sommens FVO, att fisketrycket på röding inte får öka mer i sjön. Detta har gjort att en begränsning på antalet årstrollingkort har kommit till.
Bara 40 stycken årstrollingkort ska finnas, och dessa ska bara ges tillgång till genom de anslutna fiskeklubbarna. Dagkort för trolling finns till försäljning precis som tidigare år, genom ifiske eller på ett bemannat försäljningsställe (typ bensinstation). 

Fördelningen av årstrollingkorten mellan klubbarna blev som följande:

Sommens Sportfiskeklubb: 5st
Boxholms Sportfiskeklubb: 7st
Malexander Sportfiskeklubb: 9st
Norra Vi Sportfiskeklubb: 3st
Asby-Torpa Sportfiskeklubb: 2st
Tranås Sportfiskeförening: 14st

OBS! Samtliga årstrollingkort, är för närvarande slut i TSF. Det finns däremot en intresselista för dom medlemmar i TSF som skulle vara intresserad av att skriva upp sig. Hör då av dig till mig (Jonas) så kommer du med.
Kraven från TSF:s sida, för att kunna få ett årstrollingkort, är att man måste bo i Tranås eller dess närhet och att man ska vara behjälplig i föreningsaktiviteter precis som övriga medlemmar.

Trollingfiskekortet medger rätt till trollingfiske med djuprigg, alt. spöparavan (typ Yellow bird och Dipsy divers). Högst sex fiskande beten får samtidigt användas per båt. Ytutterfiske, lodutterfiske och yttrolling med planerboards är inte tillåtet.

Deltagare på båt som bedriver trollingfiske skall samtliga inneha giltigt trollingfiskekort. Oavsätt om du har köpt fiskekortet genom en klubb eller ej. Undantag gäller för make/maka/sambo och barn till en person som har ett årstrollingkort. Dessa får vistas/fiska/trolla i båten, men max en laxartad fisk får dödas per dygn.

Ändring av fiskeregler inför 2014 för SLÄPFISKE (båt utan djuprigg)

När det gäller släpfiske efter båt för personer med kort köpt genom ifiske eller på ett bemannat försäljningsställe, så gäller som tidigare, max 2 spön/båt oavsett personer i båten, och inga spöparavaner (typ Yellow bird och Dipsy divers) får användas.

När det gäller släpfiske efter båt för personer som fått sitt årsfiskekort genom medlemskap i TSF, så gäller från och med 2014, att du får släpfiska med 4 spön vid 2 personer eller fler i båten med fiskekort. Spöparavan är okej att använda, vilket innebär att du får ha Dipsy divers eller liknande djupparavaner, och typ Yellow birds som ytparavaner fästa på spölinan.

För att 4 spö regeln ska gälla, så måste alla personerna i båten ha ett årsfiskekort genom en fiskeklubb.

Ej tillåtet, att som en person, köpa 2 stycken fiskekort och fiska med 4 spön ensam i båten. Inte heller är djuprigg tillåten vid detta fiske (släpfiske), för då är det trollingkortet som gäller.   

                                                              /Jonas Andersson, TSF:s kontaktperson mot Sommens FVO

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Jonas.

Så om jag har trollingkort i en klubb, får min fru följa med i båten när jag trollar. Eller måste jag lämna henne i hamnen?

/Bosse

Anonym sa...

Hej!
Fru eller maka samt barn upp till 20 år fiskar på samma trollingkort.
Max en laxartad fisk gäller då.
Med vänlig hälsning henry Malexander SFK

Anonym sa...

Hej, så om jag skulle följa med en kompis ut och trollingfiska, han innehar ett trollingkort,jag innehar ett årskort inköp via förening. måste jag då lösa ett dagtrollingkort för 300 kr?

Mvh
Thomas

Team Tranås Trolling sa...

Hej grabbar!

Om vi börjar med dig Bosse så fick du ju svar av Henry, Sommenexperten själv.
Bara att fiska på för sambo och fru, om du köpt kortet igenom en klubb förstås.

För dig Thomas blir det värre. Ett årskort (som inte är ett årstrollingkort) genom en klubb eller ifiske ger dig inte rätt att vistas i en fiskande trollingbåt.
Tidigare om åren har ditt scenario varit okej, men inte från och med 2014.

Så tyvärr, alla i en fiskande båt med djuprigg måste ha ett trollingkort förutom om du är make/maka/sambo med en som har ett årstrollingkort i båten.

MVH Jonas


Philip sa...

Hej alla!
Jag tycker det är kanonbra att man håller koll på fisketrycket i vår underbara sjö Sommen.
Logiken tycker jag dock haltar en aning gällande medpassagerare i en trollingbåt. Förutsatt att båten får bedriva trolling då minst en person har årskort för trollingfiske så ökar ju inte fisketrycket med en medpassagerare (observera årskort, dagskort för trolling är en annan diskussion och där ska alla ha löst specifikt trollingkort). Du får inte fiska med mer än 6 spön och du får heller inte ta mer än en laxartad fisk per dag (per trollingkort och i båten är det ju bara ett/1).
Den enda gången jag kan se att det finns en logik bakom detta beslut är om det bedrivs guidning där guiden innehar årskort och då passagerare kan lösa ett billigare kort och ändå få följa med (dock endast en fisk per kort fortfarande). Eftersom sportfiskeklubbarna sköter utdelningen av årskorten tror jag ändå inte detta är något problem.

För alla som ville ha ett trollingkort men som inte fick ett skulle jag nästan kunna tänka mig en fiskekortsklass till. Lägg på ett par hundralappar och kalla det
"Årskort med passagerarbehörighet vid trolling" (eller något liknande). Då kan man åtminstone följa med någon ut som har trollingkort.

Rätta mig gärna om jag tänkt galet.

/
Philip

Anonym sa...

Det är utmärkt att försöka hålla nere fisketrycket, men varför i hela herransvärdldensfridens namn göra det så FÖRBANNAT invecklat? Ett fönstermått (min+maxmått), och en snäv fångstbegränsning (t.ex. max en per dag, samt max 10st per år (årskort)) borde väl duga rätt så långt? Ok, att begränsa antalet fiskekort med, men att börja snärja in sig i olika typer av spöparavaner hit eller dit gör ju varken av eller till, det skapar ju snarare förvirring och irritation. Klarälven i Forshaga har länge kört den här typen av omoderna och svårbegripliga regler - numera är de moderna och har skrotat invecklade förklaringar om krokstorlekar och fiskemetoder. Det borde Sommens FVO ta efter.

Team Tranås Trolling sa...

Hej igen!
Något att tänka på. Jag ser till att denna infon kommer till Sommens FVO.

MVH Jonas

Anonym sa...

Kan jag dölja med team Abrahamsson ut om jag löser ett dagskort för trolling på I fiske?